Cykletur: Tautavel-Vingrau-Tuchan-Paziols-Tautavel (ca. 32 km)

Denne meget flotte tur bruger vi normalt ca. 3 timer til. Hertil skal lægges Cafe- og foto-stop, evt. frokostpause, hvis man vil gøre det til en heldagstur. Alle kan klare turen selvom den indeholder to pæne opkørsler, hver på ca. 150 højdemeter. Opstigningerne er ikke længere, end at man kan stå af og trække cyklen, hvis det er nødvendigt. Lave gear er absolut nødvendige, hvis man vil blive på cyklen. Husk rigelig med vand til turen. Brug Michelinkort fx kort 344 eller lign.

Som belønning for de to opkørsler er der til gengælde to meget flotte nedkørsler, hver på 5-6 kilometer.

Start fra torvet i Tautavel.  Kør ad D9 til Vingrau. Vejen kan være lidt trafikeret , men det er aldrig rigtig slemt  ( Som alternativ kan man køre vest for floden, Verdouble, ad den lille asfalterede vej igennem vinmarkerne.  Vejen ender ved Goulerous-kløften, hvor grotten ligger. Her må man køre op til landevejen D9). Der er omkring 7 km til Vingrau. Halvvejs passerer man vejen til Goulerous kløften.  Vingrau er en lille vinby, med et par berømte vinproducenter. Her er en forretning og en bar.

I Vingrau svinges til venstre ad D12 med retning imod Tuchan. Straks man er på vej ud af byen starter den første opkørsel. Det stiger med 5-7 % de næste 4-5 km, hvor vejen slynger sig i et par store hårnålesving op ad bjergsiden. Og vi får en flot udsigt ned ad bjerget tilbage i retning imod Vingrau og udover bjergmassivet overfor. Måske er dette et af de steder hvor du bliver nødt til at stoppe og puste lidt eller trække cyklen, men langsomt flader vejen ud og ender med at løbe på en relativt flad højslette bevokset med det typiske subtropiske vildnis, Garrique, som er en blanding af lave buske og mange forskellige blomster og krydderurter, fx  rosmarin. Midt på højsletten skifter vejen navn til D39 og vejens højeste punkt passeres. Efter et par km, begynder nedkørslen til Tuchan. En lang slynget strækning på 5-6 km, hvor man ikke behøver at bruge pedalerne ret meget, men til gengæld indimellem må have fat i bremserne. Der er en flot udsigt ned i dalen og over til en af Katharborgene (Ch. Aguilar). Så husk at stoppe op og nyde udsigten undervejs. Der er flere steder man kan gøre ophold, evt. spise og drikke lidt.

Når man kommer ned i dalen, kører man kort efter ind i Tuchan og kan derefter følge landevejen videre til Paziols. Begge byer er vinbyer, men da vi har passeret den nordlige grænse for vinområdet Roussilion, er vi nu i Appellation Fitou. Der er flere store vinproducenter og kooperativer i de to byer. Der er også i begge byer forretning og  Café, hvor man kan indtage en kop kaffe eller lignende. Så tag et stop og sid lidt og nyd det lokale folkeliv.

Når man skal videre fra Paziols til Tautavel , følges vejen imod Estagel (D611). Den går sydøst ud af byen forbi den gamle kooperativbygning. Udenfor byen starten snart turens sidste opkørsel,  der i et par lange slyngninger fører vejen op over bjerget. Strækningen er ca. 4 km og stigningen ikke så voldsom. Når man kommer op i højden og når det højeste punkt på vejen (210 moh), kan man kort efter se det sted hvor Verdouble-floden løber igennem slugten ved Goulerous og man kan ligeledes ind imellem se det gamle signaltårn Torre de Far, der står højt over bjerget ved Tautavel. Under det første lange stykke af denne nedkørsel har man en meget smuk udsigt til vinmarkerne på bjergsiden overfor. Vejen  begynder snart at falde jævnt  ned gennem dalen, som til sidst snævrer ind imellem to klipper, hvor vejen på et kort stykke igen går opad, inden den sidste del af nedkørselen på 5-6 km til Tautavel starter. Kort efter indsnævringen af dalen på D611, hvor det er begyndt at gå nedad, skal man huske at dreje væk fra D611 og køre til venstre ad D39 imod Tautavel. Denne vej fortsætter nedkørslen imod Tautavel, som nås i løbet af kort tid. Man kommer ned til byen ved den gamle Byhhr-kooperativbygning og fortsætter ned i byen over floden og op til det lille torv med café’en.

Mon ikke man har fortjent en kop kaffe eller……